Kokony



Po wystawieniu doniczek z ziemią na paśniki możemy zaobserwować jak ślimaki zaczynają łączyć się w pary. Jak będziemy mieli szczęście z pewnością zauważymy, że ślimaki przed przystąpieniem do parzenia wykonują coś w rodzaju tańca godowego.

Para ślimaków wykonująca taniec godowy                                         
Po około dwóch tygodniach od parzenia możemy spodziewać się, że w doniczkach z ziemią znajdziemy pierwsze kokony. Ja, początkowo znajdowałam zaledwie kilka kokonów. Jednak z każdą wymianą pojemników kokonów było coraz więcej i były one coraz większe. 

Po wysypaniu ziemi z doniczki (zrobieniu babki z piasku) można zobaczyć kokon z jajeczkami     
 Po odwróceniu kubka z ziemią dnem do góry (babka z piasku) delikatnie rozsypujemy ziemię szukając ukrytych w niej kokonów. Pamiętajmy, że kokony są bardzo delikatne i łatwo się rozsypują, dlatego też ostrożnie burzymy naszą babkę z piasku. Gdy dostrzeżemy kokon staramy się wyciągnąć go w całości plastikową łyżeczką do pojemnika inkubacyjnego.
Jak przygotować pojemnik inkubacyjny? Otóż:
  • przygotowujemy ziemię (skład taki jak do kubków lęgowych z tą małą różnicą, że zamiast ziemi o ph 5,5 - 6,5 możemy użyć torfu kwaśnego o ph 3,5 - 4,5),
  • wysypujemy dno pojemnika przygotowaną ziemią (na wysokość ok. 1 - 2 cm),
  • lekko zraszamy ziemię oraz pokrywę pojemnika,
  • delikatnie przenosimy kokony do pojemnika zachowując ok. 2 cm odległości od ścianek i innych kokonów,
  • z boku pojemnika (na pokrywie) wykonujemy niewielkie otwory w celu dostarczenia do wnętrza świeżego powietrza.
Przenoszenie kokonów do pojemników inkubacyjnych                          
Jeżeli kokon nam się rozsypie, to musimy wybierać pojedynczo poszczególne jajeczka. 
Na półce, gdzie znajdują się pojemniki inkubacyjne powinna być utrzymywana względnie stała temperatura. Utrzymując temperaturę na poziomie 20 stopni po ok. dwóch tygodniach powinniśmy zauważyć, że nasze kokony zaczęły zmieniać kolor na jasno brązowy, a następnie, że zaczęły wykluwać się małe ślimaczki.

Brak komentarzy: